Sivilcenizin rengi böyleyse hastaneye koşun

Dermatologlar Uyarıyor: Sivilce Gibi Görünen Bazı Şeyler Cilt Kanserine Neden Olabilir!

Dermatologlar, zararsız gibi görünen bazı sivilcelerin hızla cilt kanserine neden olabileceğini vurguladı. Bu tür melanomlar, her yıl yüzlerce kişinin hayatına mal oluyor.

Diğer Sivilcelerden Farklı

Klasik melanomların aksine nodüler melanomlar daha koyu değil genelde kırmızı, sert ve çıkık oluyor. Bundan dolayı sıklıkla sivilce ya da zararsız cilt lezyonlarıyla karıştırılıyor ve böylelikle tanıda gecikmeye neden olabilir.

2 Ay İçerisinde Teşhis Edilmesi Gerekiyor

Erken tanı konulmadığında nodüler melanom hastalığının diğer melanom türlerine göre ölüm riski 6 kat daha fazla. Uzmanlar bu tip melanomların 2 ay içinde teşhis edilmesi gerektiğini söylüyor.

Ölüm Vakalarının Yüzde 43’ünü Kapsıyor

Melbourne’deki Avustralasya Dermatologlar Koleji’nin yıllık bilimsel toplantısında konuşan Doç. Dr. John Kelly, nodüler melanomların melanom vakalarının yalnızca yüzde 15’ini oluşturmasına rağmen, ölüm vakalarının yüzde 43’ünden sorumlu olduğunu belirtti.

Peki Ne Zaman Bu Sivilcelerden Şüphelenmeliyiz?

Nodüler melanomlar genellikle bir aydan uzun süre geçmeyen, hızla büyüyen ve dokunulduğunda sert hissedilen cilt nodülleri olarak tanımlanıyor. Sivilce veya benlerden farklı olarak, bastırıldığında yumuşamazlar. Uzmanlar, böyle bir cilt değişikliği fark edildiğinde vakit kaybetmeden bir dermatoloğa başvurulması gerektiğinin altını çiziyor.

Related Posts

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Avrupa ve Asya tehlikede! Ölümcül mantar hastalığı küresel ısınma ile yayılıyor

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, sıcak iklime sahip bölgelerde yaygın olan ölümcül bir mantar hastalığının küresel ısınma nedeniyle daha geniş alanlara yayılma ihtimali bulunuyor.

Dünyada yedinci vaka: 34 haftalık doğan Eymen bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı

Kütahya’da 34 haftalık dünyaya gelen Mehmet Eymen bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı. Kritik ameliyatın başarıyla tamamlandığını ifade eden Kütahya Şehir Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Aydın, “Bilimsel olarak da dünyada yedinci vaka. Böyle tıbbi literatüre geçecek operasyonu tüm ekibimizle birlikte yaptığımız için hepimiz mutluyuz” dedi.