Selimiye’nin isyanı

Marmaris Selimiye Koyu’nda 145 Teknelik Marina Projesi Tartışması

Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Selimiye Koyu’nda askıya alınan 145 teknelik marina projesinin yeniden başlayacağı duyuruldu. Çevre Bakanlığı, koy için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yapılacağını açıkladıktan sonra bölge halkı ve çevreciler projeye karşı tepki gösterdi. Yurttaşlar, “Selimiye’ye marina istemiyoruz” diyerek pankartlarla protesto gösterisi düzenledi. “ÇED süreci derhal durdurulmalı, halkın iradesi tanınmalıdır” şeklinde açıklamalarda bulunuldu. 16 Ocak 2024’te yapılacağı duyurulan ÇED süreci, tepkiler üzerine iptal edilmişti.

Projenin Sakıncaları

Çevreciler, projenin olası sakıncalarını şu şekilde sıraladı: Hassas bir yapıya sahip olan koya, 50 metreyi aşan tekneler de dahil olmak üzere 145 teknelik dev bir marina inşa edilecektir. Bu durum, dalgakıranın koyun ağzının yarısını kapatarak su akışını engelleyecek ve ekolojik dengeyi bozacaktır. Turizm ve balıkçılık faaliyetlerinin zarar görmesi kaçınılmaz olacak ve deniz ekosistemi olumsuz etkilenecektir. Projenin bir diğer olumsuz yanı ise kıyıların halka kapatılması sonucunu doğuracak olmasıdır. Ayrıca, koyda bulunan zeytin ağaçlarının da zarar göreceği belirtilmektedir.

Selimiye, doğal güzellikleriyle bilinen bir bölge olup halkı genellikle balıkçılık ve turizmle geçimini sağlamaktadır. Bölgede Türkiye’nin önde gelen yat limanlarından biri olan Sığliman Koyu da bulunmaktadır. Halk, projenin hayata geçmesi durumunda bölgede bulunan 400’e yakın zeytin ağacının yok olacağını ve buna engel olunması gerektiğini vurgulamaktadır.

Related Posts

Çorlu Tren Faciasında evladını kaybeden Mısra Öz’e açılan ‘kamu görevlisine hakaret’ davasında karar çıkmadı

Çorlu Tren Faciası’nda 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz’ün, “kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın dördüncü duruşması Çorlu 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, duruşmayı 27 Kasım 2025 tarihine erteledi.

İsrail basını: Gazze’nin yeniden inşası için ülkelerden kaynak toplanacak

Gazze’yi yakıp yıkan, on binlerce masum sivili katleden terör devleti İsrail’in Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’de 60 günlük ateşkes sonunda savaşı bitirebileceklerini söyledi. İsrail basını da, bu doğrultuda bazı ülkelerin Gazze’nin yeniden inşası için kaynak aktarmaya başlamasına onay verildiğini öne sürdü.

CHP’nin kurultay davası 15 Eylül’e ertelendi

Ankara 42. Asliye Ceza Mahkemesi, CHP’nin olağan ve olağanüstü kurultaylarının iptali istemli davanın gelecek duruşmasının tarihini, CHP’nin avukatının talebi üzerine 8 Eylül 2025’ten, 15 Eylül 2025’e erteledi.

ABD’nin Suriye Temsilcisi Barrack YPG’ye yol haritası çizdi: Özerklik yok Şam’a bağlanın

Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, bugün Şam’da Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile görüştü. Görüşmenin ardından basına demeç veren Barrack, YPG’ye yol haritası çizerek “Federal bir yapı mümkün değil, Suriye bütün bir devlettir” dedi. Sabah saatlerinde teröristbaşı Abdullah Öcalan da PKK için aynı ifadeleri kullanmıştı.

‘Diploma’ davasının perde arkasındaki plan ortaya çıktı: Dosyadaki diğer 27 kişi için ayırma kararı

İBB soruşturması kapsamında tutuklanan İmamoğlu’na yönelik açılan ‘diploma’ davasında savcılığın İBB Başkanı ile diğer 27 kişinin dosyalarını ayırma kararı aldığı ortaya çıktı.

Yolsuzluk hükümlüsü Le Pen’e AİHM’den kötü haber

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), yolsuzluktan suçlu bulunan Fransız siyasetçi Marine Le Pen’in, hakkında verilen 5 yıllık siyasi yasak kararına karşı geçici tedbir talebini reddetti. Le Pen, siyasi yasağın yanında 4 yıl hapis cezası da almıştı.