Salmonella Tehlikesi Artıyor!

Gıda Güvenliği ve Hijyen Kurallarıyla Salmonella Bakterisi Tehlikesine Karşı Dikkat!

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, sıcaklığın yükselmesiyle yaygınlaşan Salmonella bakterisi tehlikesine dikkat çekiyor. Gıda güvenliği ve hijyen kurallarının önemi üzerine açıklamalarda bulunan Dr. Öztürk, yaz aylarında piknik ve açık hava etkinliklerinde besin zehirlenmelerine neden olan bu bakteriye karşı uyarılarda bulundu.

Salmonella, özellikle yaz mevsiminde gıda zehirlenmelerinin en yaygın sebeplerinden biridir ve sıcak havalarda daha sık görülmektedir. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öztürk, bu bakterinin 2 binden fazla alt türünün bulunduğunu ve genellikle bağırsak enfeksiyonlarına yol açtığını belirtiyor.

Salmonella bakterisinin bulaşma yolları hakkında bilgi veren Dr. Öztürk, özellikle sıcak ve nemli ortamları seven bu bakterinin çürümüş veya yeterince pişirilmemiş besinlerde hızla çoğaldığını vurguluyor. Bu bakterinin genellikle enfekte olmuş eller aracılığıyla veya kontamine olmuş gıdalar yoluyla insanlara bulaştığını söyleyen Dr. Öztürk, belirtilerin genellikle 2 ila 3 gün sonra ortaya çıktığını belirtiyor.

Enfeksiyon durumunda hastalarda bulantı, kusma, ateş, ishal ve karın kramplarının görüldüğünü belirten Dr. Öztürk, özellikle bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ciddi sıvı kaybına neden olabileceğini ifade ediyor.

Uzman Dr. Öztürk, kaynağı belirsiz suların tüketilmemesi, tavuk, et, deniz ürünleri ve yumurtanın iyi pişirilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunarak, kişisel hijyenin de büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Ellerin yemek öncesi ve sonrası, tuvalet sonrası mutlaka yıkanması gerektiğini vurgulayan Dr. Öztürk, ayrıca kesme tahtalarının ve gıdaların uygun şekilde saklanmasının da hayati olduğunu belirtiyor.

Ayrıca Dr. Öztürk, Salmonella’nın evde de bulaşma riskinin yüksek olduğunu ve çiğ etle temas eden yüzeylerin iyi temizlenmediği takdirde bakterinin yayılma riskinin arttığını belirtiyor. Son olarak, sebzeler, meyveler, baharatlar ve çerezlerin de kontamine olabileceğini hatırlatan Dr. Öztürk, gıda güvenliğine her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Elektrik fiyatları geceleri pahalı sabahları ucuz

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün yüzde 31,5 artışla 2 milyar 148 milyon 367 bin 136 liraya ulaştı. Gün öncesi piyasada, 1 megavatsaat elektriğin yarın için en yüksek fiyatı saat 16.00 …

Çankırı’da Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı 71 Bin 885

TÜİK verilerine göre, Çankırı’da trafiğe kayıtlı araçların çoğu otomobil ve motosikletten oluşuyor.

Spot piyasada elektrik fiyatları

Spot piyasada elektrik fiyatları

Dikkat! Otoparktaki aracınız satılabilir

Türkiye’de uzun yıllardır yediemin otoparklarında kaderine terk edilen araçlarla ilgili çarpıcı bir düzenleme yürürlüğe girdi. 9. Yargı Paketi kapsamında hayata geçirilen yeni düzenlemeyle, otoparklarda bekletilen araçların akıbeti netleşti. Artık sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmayan araçlar satışa çıkarılacak.

İnegöl’de Ücretsiz Karpuz Dağıtımı

İnegöl’de bir mağaza, 12 ton karpuzu 20 dakikada müşterilerine ücretsiz dağıttı.

30 milyon araç sürücüsünü ilgilendiriyor: 6 ay içinde satışa çıkacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yayımladığı yeni tebliğle, bu araçların satış süreci hızlandırıldı. Tebliğe göre, trafikten men edilen araçların sahiplerine Emniyet ve Jandarma trafik birimleri tarafından bildirim yapılacak …