Sağlıklı bir bayram için uzmanlardan beslenme tavsiyeleri

Sağlıklı Beslenme Tüyolarıyla Kurban Bayramı’na Hazırlık

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, uzmanlardan gelen sağlıklı beslenme önerileri ve et pişirme tavsiyeleri dikkat çekiyor.

Türkiye gazetesinden Ziynet Kocabıyık’ın haberine göre, Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Erdoğan Aksan, özellikle kavurma gibi yemeklerde sıkça kullanılan tuz konusuna dikkat çekiyor. Aksan, aşırı tuz tüketiminin kan basıncını artırabileceğini belirterek, “Sağlığımız için günlük tuz alımını bir çay kaşığıyla sınırlamak son derece önemlidir” diyor.

Uzman Diyetisyen Ceren Turan, “Sağlıklı bireylerin günlük ek şeker tüketiminin kalorinin yüzde 10’undan az olması gerekmektedir. Bu da bayram günlerinde günlük bir küçük kâse sütlü tatlı veya bir dilim şerbetli tatlı ile sınırlandırılabilir. Şerbetli tatlı alternatifleri arasında şekersiz sorbe, sade dondurma, bitter çikolata, hurma özüyle tatlandırılan sütlü tatlılar, yoğurt ve meyve karışımları bulunmaktadır.” şeklinde açıklamada bulunuyor.

Eti Yoğurt ve Ayranla Dengede Tutun

Bayram sofralarında süt ürünlerinin önemine dikkat çeken Klinik Diyetisyen Duygu Özbay, “Kırmızı et demir ve protein içerirken, aşırı tüketildiğinde sindirimi zorlayabilir. Sindirimi desteklemek ve midenizi rahatlatmak için et yanında yoğurt veya ayran gibi fermente süt ürünlerini tercih edebilirsiniz. Ayrıca probiyotik etkileriyle bağırsak sağlığınıza da olumlu katkı sağlarlar” önerisinde bulunuyor.

Related Posts

‘Yumurtalık rezervinde azalma genç kadınlarda da artıyor’

Yumurtalık rezervi kadının doğurganlık kapasitesini belirleyen en önemli faktörlerden biri olarak kabul ediliyor. Yaşla birlikte azalması beklenen yumurtalık rezervinin, özellikle son yıllarda 20 yaşlardaki kadınlarda da gözlendiğine işaret eden Kadın Hastalıkları Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Zeki Salar, erken dönemde fark edilmeyen bu durumun hem doğurganlık kaybına hem de erken menopoza yol açabileceği uyarısında bulundu.

‘Artık kalp, damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor’

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’deki her 100 ölümden 36’sı dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, “Artık kanser değil, kalp damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor. Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen damarlarda gelişen sertlik ve tıkanıklıkla ortaya çıkıyor” dedi.

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Bayram sofralarında sağlıklı kalmanın ipuçları

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketimi, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram keyfini çıkarırken sağlığı korumanın püf noktalarını anlattı.

Doç. Dr. Özdemir: Obezitede kalp hastalıkları kaçınılmaz

“Alınan bir 5 kilonun diz kireçlenmesini artırma oranı 3 katına kadar çıkıyor. Bu nedenle sadece 5 kilo deyip geçmemek lazım”