OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

OECD İstihdam Raporuna Göre İleride Nüfusun Daha Fazla Çalışması Bekleniyor

T24 Ekonomi

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan istihdam raporu, gelecekte yaşlanan nüfusun daha fazla çalışmak zorunda olacağına işaret ediyor.

OECD’nin İstihdam Görünümü 2025 Raporu’na göre, birçok OECD ülkesinde işgücüne katılım oranı rekor seviyelere ulaşmış durumda ve işsizlik oranları tarihsel olarak düşük seviyelerde seyrediyor.

İşsizlik Oranları 2026 Yılında Sabit Kalacak

OECD ülkelerindeki istihdam sayısı 2025 Mayıs itibarıyla 668 milyon kişiye yükseldi. İstihdamın 2025’te yüzde 1,1, 2026’da ise yüzde 0,7 oranında artması bekleniyor. Aynı şekilde, işsizlik oranının Mayıs 2025 itibarıyla yüzde 4,9 seviyesinde bulunduğu ancak 2026 boyunca sabit kalması öngörülüyor.

Dirençli İşgücü Piyasası ve Belirsizlik Ortamı

Rapora göre, OECD ülkelerindeki işgücü piyasalarının hala dirençli olduğu vurgulanırken, jeopolitik gelişmeler ve ticaret politikalarındaki belirsizliklerin ekonomik faaliyetleri olumsuz etkilediği belirtiliyor.

OECD’nin öngörülerine göre, 2060 yılına kadar çalışma çağındaki nüfusun yüzde 8 azalacağı, emeklilik ve sağlık harcamalarının artacağı bekleniyor. Ayrıca, 2060’a kadar OECD ülkelerinde çalışma çağındaki nüfusun 4’te 1’inde yüzde 30’dan fazla azalma olacağı tahmin ediliyor.

65 Yaş Üstü Nüfusun Oranı Artıyor

Rapora göre, 65 yaş üstü nüfusun çalışma çağındaki nüfusa oranının 1980’deki yüzde 19 ve 2023’teki yüzde 31 seviyelerinden farklı olarak 2060’ta yüzde 52’ye çıkması bekleniyor. OECD, gerekli politika adımlarının atılmaması durumunda kişi başına düşen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyümesinde yüzde 40’lık bir yavaşlama olabileceği uyarısında bulunuyor.

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann’dan Değerlendirme

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, geçen yıl OECD ülkelerindeki istihdam oranlarının yüzde 72,1 seviyesine ulaştığını belirterek, “Bu oran en az 2005’ten bu yana görülen en yüksek seviye. Ancak, nüfus yaşlanması ciddi iş gücü açıkları ve mali baskılara neden olacak. Tahminlerimize göre, 2060’a kadar çalışma çağındaki nüfus yüzde 8 azalacak, emeklilik ve sağlık harcamaları ise GSYH’nin yüzde 3’ü oranında artacak.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Bakan Kacır: Güçlü uluslararası iş birlikleri içinde yer almaya devam edeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cenevre’de düzenlenen Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Bakanlar Politika Diyaloğu Toplantısı’na katıldı.

Rusya’nın en büyük bankası 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor

Türkiye’nin bir ili ‘Turizm Başkenti’ seçildi!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk Devletleri Teşkilatı Turizm Bakanları 10. Toplantısı’nda alınan ortak kararla Ankara’nın 2026 yılı için “Türk Dünyası Turizm Başkenti” ilan edildiğini duyurdu. Bakan Ersoy, sosyal medya hesabı üzerinden …

Türkiye’nin gıda devi iflasın eşiğinde

Türkiye genelinde 4 deposuyla faaliyet gösteren ve dünyanın birçok ülkesine meyve-sebze ihracatı gerçekleştiren Asya Fresh, yaşadığı mali sorunların ardından konkordato ilan etti.

Zamlı evde bakım maaşı ne kadar oldu? 2025 Temmuz zamlı evde bakım maaşı yattı mı?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ay hak sahiplerine ödenen evde bakım maaşı memur kat sayısına göre artış gösteriyor. Peki, Zamlı evde bakım maaşı ne kadar oldu? 2025 Temmuz zamlı evde bakım maaşı yattı mı?