‘MEB’den on binlerce öğretmene sürgün kararı’

Öğretmenlik Meslek Yasası’nda Norm Fazlası Öğretmenler İçin Oluşturulan İlçe Grupları Tartışma Yarattı

Öğretmenlik Meslek Yasası‘nda (ÖMK) “İllerde coğrafi özellikler ve ulaşım imkânları dikkate alınarak iki veya daha fazla ilçenin bir araya getirilmesiyle oluşturulan grup” ifadeleriyle açıklanan ve norm fazlası öğretmenler için uygulanacak olan “ilçe grupları”, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in onayıyla oluşturuldu ve Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Tebliğler Dergisi’nde yayımlandı. Ancak, aynı grupta olan ilçelerin arasındaki mesafe uzunlukları dikkat çekti. Konuyla ilgili gazetemize konuşan eğitimci Maksut Balmuk, bu durumu “MEB’den on binlerce öğretmene sürgün kararı” olarak yorumladı.

‘MEB, YÖNETMELİK OLMADAN KOLLARI SIVADI’

Balmuk, bu uygulamanın MEB’in norm fazlası öğretmenleri belirlenen ilçe grupları içerisinde atayabileceğini hatırlatarak, “Kanun çıkalı (ÖMK) 6 aydan fazla geçtiği halde bir yönetmelik dahi düzenleyemeyen MEB, yönetmelik olmadan kolları sıvadı ve norm fazlası öğretmenlerin atama sürecini başlatıyor. Kanuna uygun olmayan bir şekilde oluşturulan ilçe grupları öncelikle valiliklerden (İl milli eğitim müdürlüklerinden) istendi. Fakat listeler beğenilmedi, yeni listeler yapıldı, bakanlıkça onaylanarak Tebliğler Dergisinde yayımlandı” şeklinde konuştu.

‘ANKARA’DA TABLO VAHİM’

Balmuk, Antalya listelerinin birkaç kez değiştiğinden bahsederek, “İl milli eğitim müdürlüğünün Manavgat ve Serik ilçelerini aynı gruba aldığı coğrafi yakınlık yaklaşımı, bakanlıkça uygun görülmedi ve bakanlık Manavgat’tan başlayarak Kemer’e hatta Korkuteli’ne kadar olan bölgeyi bir grup yaptı. Bu da 100 kilometre üstünde bir mesafe yapıyor. Bakanlığın merkezi Ankara’ya baktığımızda ise tablo gerçekten vahim. Elmadağ’dan başlayıp Kahramankazan’a kadar olan bölge bir grup yapılmış. Buradaki mesafe de yaklaşık 100 kilometre” ifadelerini kullandı.

‘ÖĞRETMENLERİN MAKAM ARABASI VAR ZANNEDİYORLAR’

Balmuk, MEB’in on binlerce öğretmeni ilgilendiren ilçe grupları skandalına dikkat çekerek, “İşte bu manzara bize şunu söyletiyor: MEB bürokratları ya da bu karara imza atanlar; ya mesafe ölçümünü bilmiyorlar, Ankara için bile bu hata yapıldığına göre ya Ankara’da yaşamıyorlar ya da tüm öğretmenlerimizin makam arabası ve şoförü var zannediyorlar. Proje okullarına yapılan keyfi, kayırmacı ve kritersiz öğretmen ve yönetici atamaları yapılırken, Manisa’da spor lisesine Beden Eğitimi öğretmeni müdür olabiliyorken Tarih öğretmeninin müdür olarak atanması gibi hukuksuz skandallar konuşulurken, MEB hiç gecikmeksizin öncelikle norm kadro fazlası atama takvimini askıya almalıdır. Aksi halde 100 bin öğretmeni sürgün gibi sonuçlar beklemektedir” dedi.

Related Posts

Üniversite katkı payında yüzde 69,9 artış

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, 2025-2026 akademik yılında da devlet üniversitelerinde eğitimlerine devam eden öğrencilerden program sürelerini aşmayanlar için öğrenci katkı payı alınmayacak. Önümüzdeki akademik yıl,  uzaktan ve ikinci öğretim öğrenciler için katkı payları ve öğrenim ücretleri 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılı ücretlerine göre yüzde 69,9 artırıldı. Diğer yandan Devlet üniversitesinde öğrenim gören  depremzede ön lisans ve lisans öğrencilerinin öğrenim ücretlerinin devlet tarafından karşılanması hükmü çıkarıldı.

Şap hastalığı nedir, Türkiye’de var mı? Şap hastalığı belirtileri neler? İşte, Şap hastalığının kontrolüne yönelik yönetmelik

Şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarından duyurular gelmeye başladı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, şap hastalığının 4 ay önce Avrupa’da başladığını bildirdi. Türkiye’de özellikle doğu illerinde sınırdan hayvan geçişleri olduğuna işaret eden Tunç, ülkede hastalığın ilk olarak Hakkari’de görüldüğünü ve salgının, hayvan pazarlarının açık olması ve nakillerin devam etmesiyle ülke geneline yayılmaya başladığını ifade etti. Peki, Şap hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Şap hastalığı Türkiye’de var mı? Şap hastalığı belirtileri neler? İşte, Şap hastalığının kontrolüne yönelik yönetmelik

Üniversitelerde yeni dönem: İş dünyasından isimler de derslere girecek

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve YÖK, “Meslek Yüksekokulları Eğitim İş Birliği Protokolü” imzaladı.

Haziran ayı öğretmen seminerleri online mı yüz yüze mi? MEB öğretmen seminerleri tarihleri 2025!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim-öğretim yılının sona ermesiyle birlikte öğretmenler için düzenlenecek Haziran 2025 mesleki gelişim seminerlerinin tarihlerini resmen duyurdu. Haziran ayında gerçekleştirilecek seminerlerin yüz yüze mi, yoksa çevrimiçi mi olacağı eğitim camiasında büyük merak konusu. Eğitimcilerin mesleki becerilerini geliştirmek, yeni müfredat değişikliklerini öğrenmek ve yenilikçi eğitim yöntemlerini keşfetmek amacıyla gerçekleştirilen bu seminerler, öğretmenlerin yaz tatili planlarını ve mesleki hazırlıklarını doğrudan etkiliyor. Peki, 2025 Haziran ayı öğretmen seminerleri ne zaman başlayacak? Öğretmen seminerleri yüz yüze mi olacak, online mı?

Cuma günü ders var mı? Yaz tatili ne zaman başlayacak, kaç gün sürecek okullar ne zaman açılacak?

Karne hazırlıklarında sona gelindi. 20 Haziran’da ilkokul, ortaokul ve liseler tatile girecekler. Tatil öncesinde geri sayım devam ederken bir yandan da öğrenciler yaz tatiliyle ilgili ayrıntıları merak edip araştırıyor. En çok sorgulananlar arasında ise “Cuma günü ders var mı? Yaz tatili ne zaman başlayacak, kaç gün sürecek okullar ne zaman açılacak?” sorularının cevabı ilk sırlarda yer alıyor. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, Cuma günü ders var mı? Yaz tatili ne zaman bitecek? Okullar ne zaman açılacak? İşte merak edilip araştırılan detaylar…

MEB 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav giriş belgelerini yayımladı

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 2024 KPSS kapsamında gerçekleştirilecek 15 bin sözleşmeli öğretmen ataması için yapılacak sözlü sınavın aday giriş belgeleri erişime açıldı.