Kocaeli’de tarihi dönüşüm: 600 yıllık Tavşancıl Evleri restore ediliyor

Kocaeli’nin Tavşancıl Mahallesi’nde Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde bulunan ve yaklaşık 600 yıllık tarihe sahip olan Tavşancıl Mahallesi’nde, çeşitli kurumlar tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları hızla ilerliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca “Doğal Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” içerisine alınan mahallede, 21’i tescilli, 46’sı tescil kaydı bulunmayan toplam 67 yapı, 2020 yılında başlatılan restorasyon projesi kapsamında aslına uygun bir şekilde restore ediliyor. Proje kapsamında, tarihi evlerin yanı sıra hamam ve cami de restore edilecek.

Restorasyon çalışmalarının finansmanı ise Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Dilovası Belediyesi tarafından sağlanıyor. Toplamda yaklaşık 100 milyon liralık bir bütçe ayrılan çalışmalar sonucunda, mahalledeki tarihi yapılar, turizme kazandırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Bugüne kadar 7 ev, cami ve hamamın restore edildiği projenin 2029 yılında tamamlanması planlanıyor.

Dilovası Belediye Başkanı Ramazan Ömeroğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, projenin tarihi dokuyu koruyarak modern bir şekilde yeniden inşa etmeyi hedeflediklerini belirtti. Ömeroğlu, mahallenin turizme kazandırılmasıyla bölgenin değerinin artacağını vurgulayarak, restorasyon çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü ve teknik ekiplerin özverili bir şekilde görev yaptığını dile getirdi.

Tarihi dokunun korunmasına büyük önem verdiklerini belirten Ömeroğlu, projenin tamamlandığında mahalleye tarihe meraklı ziyaretçilerin akın edeceğine inandıklarını söyledi. Restorasyon çalışmalarının, geçmiş resimler ve planlar doğrultusunda titizlikle yürütüldüğünü ifade eden Ömeroğlu, yapıların aslına uygun bir şekilde yenilendiğini dile getirdi.

Dilovası’nın Tavşancıl Mahallesi, yapılan restorasyon çalışmalarıyla yeniden eski ihtişamına kavuşacak ve ziyaretçilere tarihi bir atmosfer sunacak. Mahalle, turizmin ve kültürel mirasın önemli noktalarından biri haline gelecek.

Related Posts

YKS’de devlet üniversitelerinde en fazla kontenjan ayrılan 2 yıllık bölümler neler?

2025 YKS tercihlerinde adaylar hangi bölümlerin kontenjanlarının daha yüksek olduğunu araştırıyor. Peki, YKS’de devlet üniversitelerinde en fazla kontenjan ayrılan 2 yıllık bölümler neler?

Cumhurbaşkanı Erdoğan cumartesi ne açıklayacak? Bugünkü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması saat kaçta, ne zaman? Gözler Kızılcahamam’daki tarihi konuşmada!

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumartesi günü yapacağı tarihi konuşma için gözler Kızılcahamam Kampı’na çevrildi. Türkiye’nin iç siyasi gündemine yönelik değerlendirmelerde bulunan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Cumartesi sabahı Sayın Cumhurbaşkanımız tarihi bir konuşma yapacak. Bütün vatandaşlarımızı cumartesi sabahı Sayın Cumhurbaşkanımızın yapacağı o konuşmayı dinlemeye davet ediyorum.” dedi. Öte yandan tarihi konuşmaya saatler kala, önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de MHP Lideri Bahçeli’yle görüştü. Peki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saat kaçta konuşma yapacak, ne zaman? Cumhurbaşkanı Erdoğan cumartesi ne açıklayacak? İşte, ayrıntılar.

Üniversite katkı payında yüzde 69,9 artış

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, 2025-2026 akademik yılında da devlet üniversitelerinde eğitimlerine devam eden öğrencilerden program sürelerini aşmayanlar için öğrenci katkı payı alınmayacak. Önümüzdeki akademik yıl,  uzaktan ve ikinci öğretim öğrenciler için katkı payları ve öğrenim ücretleri 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılı ücretlerine göre yüzde 69,9 artırıldı. Diğer yandan Devlet üniversitesinde öğrenim gören  depremzede ön lisans ve lisans öğrencilerinin öğrenim ücretlerinin devlet tarafından karşılanması hükmü çıkarıldı.

Şap hastalığı nedir, Türkiye’de var mı? Şap hastalığı belirtileri neler? İşte, Şap hastalığının kontrolüne yönelik yönetmelik

Şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarından duyurular gelmeye başladı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, şap hastalığının 4 ay önce Avrupa’da başladığını bildirdi. Türkiye’de özellikle doğu illerinde sınırdan hayvan geçişleri olduğuna işaret eden Tunç, ülkede hastalığın ilk olarak Hakkari’de görüldüğünü ve salgının, hayvan pazarlarının açık olması ve nakillerin devam etmesiyle ülke geneline yayılmaya başladığını ifade etti. Peki, Şap hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Şap hastalığı Türkiye’de var mı? Şap hastalığı belirtileri neler? İşte, Şap hastalığının kontrolüne yönelik yönetmelik

Üniversitelerde yeni dönem: İş dünyasından isimler de derslere girecek

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve YÖK, “Meslek Yüksekokulları Eğitim İş Birliği Protokolü” imzaladı.

Haziran ayı öğretmen seminerleri online mı yüz yüze mi? MEB öğretmen seminerleri tarihleri 2025!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim-öğretim yılının sona ermesiyle birlikte öğretmenler için düzenlenecek Haziran 2025 mesleki gelişim seminerlerinin tarihlerini resmen duyurdu. Haziran ayında gerçekleştirilecek seminerlerin yüz yüze mi, yoksa çevrimiçi mi olacağı eğitim camiasında büyük merak konusu. Eğitimcilerin mesleki becerilerini geliştirmek, yeni müfredat değişikliklerini öğrenmek ve yenilikçi eğitim yöntemlerini keşfetmek amacıyla gerçekleştirilen bu seminerler, öğretmenlerin yaz tatili planlarını ve mesleki hazırlıklarını doğrudan etkiliyor. Peki, 2025 Haziran ayı öğretmen seminerleri ne zaman başlayacak? Öğretmen seminerleri yüz yüze mi olacak, online mı?