Gıda İsrafı Ekonomik Kaybın Temel Sebeplerinden Biri

Gıda İsrafı Dünya Ekonomisine Büyük Zararlar Veriyor

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin-Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, pirinç israfının dünya genelinde ciddi bir sorun olduğunu vurgulayarak, bu durumun ekonomik kayıplara neden olduğunu belirtti.

Tayar, dünyada beslenme ve gıda erişiminin dengesiz olduğunu belirterek, açlıkla mücadele eden insanlar ile obezite problemleri yaşayan insanların varlığına dikkat çekti. Tayar, üretilen her üç birim gıdanın bir biriminin tüketilmeden çöpe atıldığını ve israf edildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Pirinç tüketimine Çin örneği üzerinden baktığımızda farklı bir perspektifle gıda israfını görebiliriz. Eğer her gün 2 milyar insan tabağında bir çay kaşığı pirinç bırakırsa, bu durum günlük 2 bin ton pirinci israf etmeye denk gelir. Yıllık olarak ise 730 bin ton pirinç israf edilmektedir. Bu miktarı bir kamyonun 10 ton taşıyabildiğini varsayarsak, 73 bin kamyonla ifade edebiliriz. Böylece her gün çöpe giden bir çay kaşığı pirinçle 730 kilometrelik bir kamyon zinciri oluşmaktadır.”

“Türkiye’de Her Yıl Yüzlerce Okul ve Hastane Yapılabilirdi”

Aynı hesaplamayı Türkiye için de yaptığımızda, yaklaşık 60 kilometrelik bir kamyon zincirine denk gelen miktarda pirincin her yıl israf edildiğini belirten Tayar, “Her gün belki pirinç tüketilmiyor ama genellikle restoranlarda, otellerde tabaklarda bir çay kaşığından fazlası israf ediliyor. Aynı şekilde diğer gıdalar da israf ediliyor. Eğer ekmeği çöpe atmak yerine ekonomiye kazandırsak, her yıl 500 okul ve 73 hastane yapabiliriz. Gıda israfı yapmamalı, gıdamıza sahip çıkmalı ve korumalıyız.” – BURSA

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Related Posts

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Günlük şikayetler sandığınız bu durum kanserin habercisi olabilir

Kalın bağırsak kanseri artık sadece ileri yaşların hastalığı değil. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, özellikle 50 yaş üzeri bireylerin gaitada gizli kan testi ve kolonoskopiyi ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

Uzmanlardan kritik uyarı: Sahte bebek mamaları tehlike saçıyor

Sahte bebek mamalarının ailelerde büyük paniğe yol açtığını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yakup Çağ, güvenilir ürün seçimi konusunda tavsiyelerde bulundu. Doç. Dr. Çağ, “Sahte mamalar çocuklarda büyüme geriliğinden enfeksiyon hastalıklarına, ağır metal zehirlenmelerinden öğrenme güçlüğüne kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabiliyor. Bu nedenle mamaları mutlaka eczaneler ya da güvenilir marketlerden satın alın. Kutuda yırtık, şekil bozukluğu ya da yazılarda siliklik varsa dikkatli olun” dedi.

Sosyal medya bizi hipnotize ediyor

Sosyal medyanın genç yaşlı demeden hemen herkesi saatlerce esir aldığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz ’’Alışkanlık ötesi bir durum yaşıyoruz. Bu yeni çağın dijital hipnozu’’ diyor.

Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş sıkma alışkanlığı, yetişkinlerde olduğu gibi, çocukların da çoğu zaman farkında olmadan gelişebilir Uzmanlar bu konu hakkında bilgi verdi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir