Feminist hareket ayakta kalma mücadelesi veriyor: Finansal kriz derinleşti, kaynaklar tükeniyor

Kadın ve LGBTİ+ Örgütleri Finansal Kriz Tehdidiyle Karşı Karşıya

Türkiye’de kadın ve LGBTİ+ örgütleri, finansal kriz tehdidi altında. Özellikle Trump yönetimiyle birlikte ABD’nin, uluslararası fon kaynaklarını kesmesi, feminist örgütler üzerinde baskı oluşturuyor. Siyasi baskılar, yerel kaynakların yetersizliği ve uluslararası desteğin azalması, kadın hakları savunucularının sürdürülebilir ve bağımsız kaynaklara erişimini güçleştiriyor.

Kadın Hakları Örgütlerinin Geleceği Risk Altında

BM Kadın Birimi’nin verilerine göre, kriz ortamlarında çalışan kadın hakları örgütlerinin ve kadınların liderlik ettiği örgütlerin yarısının önümüzdeki altı ay içinde kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Bu durum, milyonlarca kişi için sağlanan yaşamsal desteğin kesilme tehlikesi oluşturuyor.

Silva Türkiye Kadın Fonu, “Türkiye’deki Feminist Örgütler İçin Dönüştürücü, İşbirliğine Dayalı, Feminist ve Hesap Verebilir Fon Ekosistemi İnşa Etmek” başlıklı yeni araştırmasını paylaştı. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği mücadelesine katkı sağlayan elçilik temsilcileri, özel sektör ve hareketten feministlerle görüşmeler gerçekleştirildi.

Uzun Vadeli ve Bağımsız Kaynaklar Zor Elde Ediliyor

Yapılan araştırmaya göre, Türkiye’deki feminist örgütler uzun vadeli ve bağımsız kaynaklara erişim konusunda zorluk çekiyor. Siyasi baskılar, yerel kaynakların yetersizliği ve uluslararası desteğin azalması, feminist örgütlerin finansman açısından sıkıntı yaşamasına neden oluyor.

Silva Türkiye Kadın Fonu, Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğine inanan ve yatırım yapmayı düşünen kurumsal ve bireysel bağışçılara feminist örgütleri desteklemeleri çağrısında bulundu. Ayrıca, dönüştürücü değişim yaratanlara güç ve kaynak sağlamaları için özel sektör temsilcileri ve bireylerin feminist örgütlenmeleri desteklemesi gerektiğini vurguladı.

Projeler Dünya Çapında Etkili

30’dan fazla ülkeyi kapsayan projeler, feminizmin finansmanını yeniden düşünerek küresel sistemleri eşitlik ve adalet amacıyla dönüştürmeyi hedefliyor. Sürdürülebilir finansal mimari oluşturmak ve toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek amacıyla yapılan çalışmalar, gelecekte finansman krizlerine çözüm sunmayı hedefliyor.

8-10 Ekim 2025 tarihlerinde Madrid’de düzenlenecek “Financing for Feminist Futures” Konferansı’nda konuyla ilgili daha detaylı bilgiler sunulacak.

Related Posts

Emekliler 2026 yılına kadar bu faturayı ödemeyecek

Artan yaşam maliyetleri karşısında zorlanan emeklilere yönelik sosyal destek adımları hız kesmeden devam ediyor. Karabük Belediyesi, 2026 yılana kadar emeklilerin su faturalarını ücretsiz kullanacağını açıkladı. Bu uygulama, Türkiye genelinde …

OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

Raporda, 2060 yılı itibariyle 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturacağı kaydedildi

Bakan Kacır: Güçlü uluslararası iş birlikleri içinde yer almaya devam edeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cenevre’de düzenlenen Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Bakanlar Politika Diyaloğu Toplantısı’na katıldı.

Rusya’nın en büyük bankası 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor

Türkiye’nin bir ili ‘Turizm Başkenti’ seçildi!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk Devletleri Teşkilatı Turizm Bakanları 10. Toplantısı’nda alınan ortak kararla Ankara’nın 2026 yılı için “Türk Dünyası Turizm Başkenti” ilan edildiğini duyurdu. Bakan Ersoy, sosyal medya hesabı üzerinden …