Dışkınızda gördüğünüz bu işaret doktorları endişelendiriyor!

Dışkıda Değişiklikler ve Sağlık Durumu

Dışkılarımızın dikkatli bir şekilde incelenmesi, sindirim sistemimiz hakkında önemli ipuçları verebilir. Gastroenterologlar, bazı belirtilerin göz ardı edilmemesi gerektiğini söylüyor ve bu belirtilerin sürekli olması durumunda acil tıbbi yardım alınmasını öneriyor.

Dışkıda Kan: Önemli Bir İşaret

Dışkıda parlak kırmızı (hematoşezi) veya siyah (melena) renkte kan görülmesi, ciddiye alınması gereken bir durumdur. Bu belirti genellikle hemoroid gibi yaygın nedenlerden kaynaklansa da bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilir.

  • Kolorektal Kanser: Dışkıda kan görülmesi veya dışkı çapında daralma kolorektal kanserin belirtisi olabilir.
  • İnflamatuar Hastalıklar: Crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi durumlar mukus ve kanama ile kendini gösterebilir.
  • Sindirim Sistemi Lezyonları: Ülser, polip veya divertikül gibi durumlar kanamaya neden olabilir.

Uzmanlar, rektal kanamanın detaylı bir şekilde incelenmeden hemen hemoroide bağlanmaması gerektiğini vurguluyor.

“Yağlı” ve Kötü Kokulu Dışkı: Malabsorpsiyon Belirtisi

Açık renkli, yüzen ve kötü kokulu dışkı, yağ içeriğinin yüksek olduğunun bir işaretidir. Bu durumun altında pankreas yetersizliği, çölyak hastalığı veya paraziter enfeksiyonlar gibi durumlar yatabilir.

Kalıcı Mukus: Bağırsaklardan Gelen Sinyal

Düzenli olarak dışkıda yarı saydam veya beyazımsı mukus bulunması bakteriyel enfeksiyonlar, irritabl bağırsak sendromu veya inflamatuar hastalıkların işareti olabilir.

Dışkı Şeklinde Değişiklikler: Kolorektal Kanser Belirtisi Olabilir

Dışkının çapının aniden daralması, kolon veya rektumda tümörün erken belirtilerinden biri olabilir. Bu duruma genellikle tuvalet ihtiyacında artış, bağırsak hareketlerinin tamamlanmamış hissi veya açıklanamayan ishal ve kabızlık değişimleri eşlik eder.

Anormal Renkler: Sindirim Sorunlarına İşaret

Dışkının rengi, sindirim sistemi sağlığı hakkında bilgi verebilir. Siyah dışkı üst sindirim sistemi kanamasını, beyazımsı dışkı safra yolunun tıkanmasını, parlak kırmızı dışkı ise alt sindirim sistemi kanamasını gösterebilir.

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Eğer belirtiler 2 haftadan uzun sürüyorsa veya istemsiz kilo kaybı, sürekli ateş, ailede sindirim sistemi kanseri öyküsü veya 50 yaşın üzerinde olma gibi belirtileriniz varsa bir uzmana başvurmanız gerekebilir.

Kolonoskopi, gizli kan testi ve pankreas değerlendirmesi gibi testlerin erken teşhis için önemli olduğu belirtiliyor. Sindirim sağlığına ilişkin belirtiler her zaman ciddiye alınmalı ve şüphe durumunda mutlaka bir sağlık profesyoneline danışılmalıdır.

Related Posts

Avrupa ve Asya tehlikede! Ölümcül mantar hastalığı küresel ısınma ile yayılıyor

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, sıcak iklime sahip bölgelerde yaygın olan ölümcül bir mantar hastalığının küresel ısınma nedeniyle daha geniş alanlara yayılma ihtimali bulunuyor.

Dünyada yedinci vaka: 34 haftalık doğan Eymen bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı

Kütahya’da 34 haftalık dünyaya gelen Mehmet Eymen bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı. Kritik ameliyatın başarıyla tamamlandığını ifade eden Kütahya Şehir Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Aydın, “Bilimsel olarak da dünyada yedinci vaka. Böyle tıbbi literatüre geçecek operasyonu tüm ekibimizle birlikte yaptığımız için hepimiz mutluyuz” dedi.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Günlük şikayetler sandığınız bu durum kanserin habercisi olabilir

Kalın bağırsak kanseri artık sadece ileri yaşların hastalığı değil. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, özellikle 50 yaş üzeri bireylerin gaitada gizli kan testi ve kolonoskopiyi ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir