Ayasofya’da yeni uygulama: Yapay zekayla korunuyor

Ayasofya-i Kebir Camii Yeniden Açıldı: Tarihi Dokuya Teknolojik Destek

İstanbul’un fethinden sonra cami olarak kullanılan, 1934’te müzeye dönüştürülen ve 86 yıl sonra 10 Temmuz 2020’de cami olarak hizmet vermeye başlayan Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi, tarihi dokunun korunması ve güvenliğin sağlanması için teknoloji ve yapay zeka kullanılarak çeşitli önlemler alınıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından alınan bu önlemlerle yerli ve yabancı ziyaretçilerin daha rahat edebilmesi sağlanırken, aynı zamanda caminin fiziki yapılarının zarar görmesinin önüne geçiliyor. Güvenlik önlemleri son teknolojiyle desteklenerek caminin korunması sağlanıyor.

“300 Kişilik Ekip Hizmet Veriyor”

Ayasofya’nın 5 yıl önce ibadete açıldığını hatırlatan İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdür Yardımcısı Levent Çetin, yaklaşık 300 kişilik bir ekiple camide hizmet verdiklerini belirtti. Bu ekipte güvenlik, temizlik personeli ve ziyaretçilerin daha rahat etmelerini sağlayan görevliler bulunmaktadır. 15 Ocak 2020 itibariyle ziyaretçi yönetim planına başladıklarını ve bu sayede ziyaretlerin daha düzenli ve huzurlu bir şekilde gerçekleştiğini söyledi.

“23 Dilde Sesli Anlatım”

Çetin, Ayasofya Camii’nde artık ziyaretçilerin mozaikleri ve diğer bölümleri daha nitelikli bir şekilde gezebildiğine dikkat çekerek, 15 Ocak 2024’te galeri katının ziyarete açılmasıyla camide 23 dilde sesli anlatım sistemi kurulduğunu belirtti. Bu sistem sayesinde ziyaretçiler, yapılar hakkında detaylı bilgilere ulaşabiliyorlar. Ziyaretçiler, ibadetlerini daha rahat ve nitelikli bir şekilde gerçekleştirebiliyorlar.

Ayasofya-i Kebir Camii’nde yapılan düzenlemeler ziyaretçilerden olumlu geri dönüşler alınmasını sağlarken, caminin içerisindeki yoğunluğun azaldığını ve insan yükünün hafiflediğini ifade etti.

Ayasofya-i Kebir Camii

Yapay Zeka Destekli Güvenlik Sistemi

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde yenilenen yüzlerce kamerayla yapay zeka destekli bir sisteme geçtiklerini aktaran Çetin, güvenlik sistemlerini revize ederek yapay zeka destekli bir sisteme geçtiklerini belirtti. Bu sistem, cami içerisindeki güvenliği sağlarken personelin işlerini kolaylaştırarak olası güvenlik problemlerinin önüne geçiyor.

“Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor”

Çetin, camideki restorasyon çalışmalarının sürdüğünü ve ilk etapta bütüncül projelerin tamamlandığını açıkladı. Ayrıca, caminin dijital ikizinin çıkarıldığı ve türbelerin, sıbyan mektebi ve muvakkithane yapısının restorasyonlarının tamamlandığını ve kubbe ile yan kubbelerdeki çalışmalarının başladığını belirtti. II. Beyazıt minaresiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini ve restorasyon çalışmalarının ilerleyen süreçlerde sürdürüleceğini vurguladı.

Related Posts

KPSS tercih sonuçları açıklandı! İşte 2025 ÖSYM merkezi atama sonuç sorgulama ekranı

KPSS-2025/1: Bazı kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarına yerleştirme sonuçları açıklandı. ÖSYM son dakika duyurusunda “10-17 Temmuz 2025 tarihleri arasında tercihleri alınan KPSS-2025/1 Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Kadro ve …

Sür: Lozan tartışması… Soner Yalçın: Karşımda sanki Mısıroğlu vardı

Soner Yalçın, Kadir Mısıroğlu’nun yakından bir gazeteci arkadaşıyla Lozan’ı tartıştı… O isme, hangi gerçekleri dinlemek zor geldi…

Jose Mourinho’dan gözdağı: Bu yıl neler olacağını göreceğiz

Fenerbahçe’nin Portekizli hocası Jose Mourinho, yeni sezon öncesi ülkesinin basınına verdiği röportajda iddialı açıklamalarda bulundu. Mourinho, ”Türkiye’de ilk yılım keşif yılıydı. Ne final oynadım, ne de kupa kazandım. Bu yıl neler olacağını göreceğiz” dedi.

Kuyucak’ta İşçilere Aile Şiddeti Bilgilendirmesi

Jandarma, Kuyucak’taki fabrikada işçilere aile içi şiddetle mücadele konusunda bilgilendirme yaptı.

Macron’dan, ABD’nin çekilme kararı aldığı UNESCO’ya destek mesajı

Macron’dan, ABD’nin çekilme kararı aldığı UNESCO’ya destek mesajı

Antalya’da Tur Otobüsü Kazası

Serik’te yoldan çıkan tur otobüsü, köprüden düşmekten son anda kurtuldu, 34 kişi yara almadı.