Sızdırılan belgeler, yapay zekanın aslında nasıl geliştirildiğini ortaya koydu

Yapay Zeka Gelişiminde İnsan Emeği Unutulmamalı!

Yapay zeka teknolojilerinin ilerlemesinde büyük önemi olan insan emeği, genellikle göz ardı edilmektedir. Özellikle yapay zeka algoritmalarını eğitmek için kullanılan veri etiketleme süreci, metin, ses ve video gibi içeriklerin insanlar tarafından elle işlenmesini içerir. Bu süreç genellikle düşük ücretle çalışan serbest çalışanlar tarafından, özellikle Filipinler, Pakistan, Kenya ve Hindistan gibi ülkelerde gerçekleştirilmektedir.

Veri etiketleyicileri, yoğun ve tekrarlayan işlerin yanı sıra nefret söylemleri, şiddet içeriği ve cinsel materyalleri ayıklama gibi zorlayıcı görevlerle karşı karşıyadır.

İç Yönergelerin Şaşırtıcı Detayları!

ABD merkezli Inc. dergisi tarafından dile getirilen bir belge, veri etiketleme firması Surge AI’nın içerik moderasyonuna dair yönergelerini gün yüzüne çıkardı. Belgede, birçok alanda etik kuralların tanımlandığı görülmektedir; tıbbi tavsiyelerden cinsel içeriklere, nefret söyleminden şiddete kadar geniş bir yelpazede.

Surge AI, büyük dil modelleri (LLM) geliştiricilerine doğrudan hizmet veren bir taşeron şirket olarak faaliyet göstermektedir. Şirketin yan kuruluşu DataAnnotation.Tech üzerinden istihdam edilen veri etiketleyicilerinin karşı karşıya kaldığı karmaşık etik kararlar, sızdırılan belgelerde açıkça görülmektedir.

Etiğin Yönü, Yoksul Ülkelerdeki Emekçilerle Şekilleniyor!

Belgeler, yapay zeka sistemlerinin etik sınırlarının genellikle yoksul bölgelerde çalışan insanların kararlarıyla belirlendiğini göstermektedir. Bu kişilerden neredeyse imkansız beklentilerde bulunulmaktadır; çünkü her türlü senaryoyu önceden tahmin etmeleri gerekmektedir.

Suç tanımının ülkelere göre değişkenlik göstermesi, etik konularda net sınırların belirlenmesini zorlaştırmaktadır. Örneğin, dolaylı içeriklere izin verilirken direkt soruların yanıtsız bırakılması gibi durumlar etik kararları zorlaştırmaktadır.

Surge AI’dan Açıklama Geldi!

Surge AI, belgelerin sızdırılmasının ardından yaptığı açıklamada, kılavuzun birkaç yıl öncesine ait olduğunu ve yalnızca iç araştırma amacıyla hazırlandığını belirtti. Şirket, güvenliği öğrenmek için modellerin riskleri tanıması gerektiğini belirtirken, uzmanlar yapay zeka sistemlerinin gerçekte düşük ücretle çalışan emekçilerin üzerine dayandığını vurgulamaktadır.

Related Posts

WhatsApp’ta büyük değişim zamanı

Meta, WhatsApp’ın Windows uygulamasında yerel yapıdan vazgeçerek tarayıcı temelli yeni bir sürüme geçiyor. Peki Beta kullanıcılarına sunulan bu güncelleme, hayatımızda neleri değiştirecek?

Gemini Drops nedir? Google’dan aylık AI güncellemelerine özel sayfa

Google, yapay zekâ sohbet robotu Gemini için aylık güncellemeleri ve yeni özellikleri duyurduğu “Gemini Drops” serisini ve özel web sayfasını kullanıma sundu. Temmuz ayında gelen yenilikler arasında video üretimi, Wear OS desteği ve Zamanlanmış Eylemler öne çıkıyor.

Geri sayım başladı! Samsung’un merakla beklenen telefonun özellikleri belli oldu

Samsung’un Galaxy F36 modeli için geri sayım başladı. Ürünün tanıtım tarihi ve özellikleri belli oldu.

Müzenin otoparkından 67 milyon yıllık sürpriz çıktı

ABD’nin Colorado eyaletinde bulunan Denver Doğa ve Bilim Müzesi, sıra dışı bir keşfe imza attı. Müzede enerji kullanımı için başlatılan sondaj çalışması sırasında, otoparkın tam altında 67,5 milyon yıllık bir dinozor fosili bulundu.

Bu telefonlar 7 yıl boyunca güncelleme alacak!

Samsung bazı modellerinin 7 boyunca güncellenerek destekleneceğini duyurdu.

Rekor denemesi için yelkenliyle Hopa’dan yola çıkan Başak Mireli, İskenderun’a ulaştı

Yelken sporcusu Başak Mireli, Artvin’den başladığı “Solo Türkiye Turu Rekoru” denemesini 15 gün 6 saat 41 dakika sonunda Hatay’ın İskenderun ilçesinde bitirdi ve 1500 deniz mili rotasını tek tamamlayan ilk kadın yelkenci oldu.