Samsun ekonomisine kadın eli değiyor

Samsun’da Kadınların Güçlenmesi ve Sürdürülebilir Kalkınmaya Katkı Sağlanıyor

Samsun’da kadınların ekonomik ve sosyal hayatta daha güçlü bir şekilde yer almasını sağlamak amacıyla yürütülen birçok çalışma ile bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına da katkı sağlanıyor. Kadınların istihdamı ve girişimciliğinin desteklenmesi amacıyla birçok proje hayata geçirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, 2024-2025 döneminde kalkınma ajanslarının odak alanını “Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği” olarak belirledi. Bu doğrultuda, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) öncülüğünde Samsun’da kadınların ekonomik hayata katılımını artırmaya yönelik önemli projeler ve iş birlikleri hayata geçiriliyor. Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve OKA tarafından imzalanan “Samsun’da Kadın İstihdamı ve Girişimciliği İş Birliği Protokolü”, Samsun’daki kadınların istihdam ve girişimcilik potansiyelini desteklemeyi amaçlıyor. Proje kapsamında; firmaların nitelikli işgücü ihtiyaçları gözetilerek özel sektör-kamu iş birliği ile kadınların mesleki eğitimler yoluyla yetkinliklerini artırmak ve nitelikli istihdamını sağlamak hedefleniyor.

Sanayi ve Teknolojide Kadın Gücü Projesi

Kadınlara yönelik mesleki eğitim programlarının başında Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitimi geliyor. OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi iş birliğiyle yürütülen projede, 18-30 yaş arası kadın mühendis ve teknikerlere imalat sanayi ve yüksek teknoloji sektörlerinde uzmanlaşma fırsatı sunuluyor. Diğer önemli faaliyetler arasında CNC Torna Operatörlüğü ve Plastik Enjeksiyon Operatörlüğü Eğitimi bulunuyor.

  • Diğer faaliyetler arasında CNC Torna Operatörlüğü ve Plastik Enjeksiyon Operatörlüğü Eğitimi bulunuyor.
  • Kadın mühendislere Endüstri 4.0, yalın üretim ve dijital dönüşüm konularında eğitim sunan Kadın Mühendis Yetiştirme Okulu başlatıldı.
  • Kadınların dijital iş gücüne katılımını desteklemek amacıyla Kuzeyin Dijital Yıldızları Programı geliştirildi.
  • Samsun Kenevir Tekstili İnovasyon ve Kapasite Geliştirme Projesi ile geleneksel kenevir dokuma kültürü yaşatılıyor.
  • Kadınlara mesleki eğitim ve iş kurma konusunda rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunulacak.
  • Turizm sektöründe kadın istihdamını artırmak amacıyla teknik destek programları düzenleniyor.
  • Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Dönüşüm Projesi ile kadınlara yönelik yeşil geçim kaynakları artırılıyor.

Bu çalışmaların Samsun’da kadınların ekonomik ve sosyal hayatta daha güçlü bir şekilde yer almasını sağladığı belirtiliyor. – SAMSUN

Related Posts

Uyarı yapıldı: 4 milyon 237 bin kişinin ehliyeti geçersiz olabilir!

Eski tip sürücü belgesi kullanan 4 milyon 237 bin kişi, 31 Temmuz’a kadar yenileme işlemi yapmazsa ehliyetleri geçersiz hale gelecek.

Akaryakıt istasyonları ve araç sahipleri için yeni zorunluluk! Son 2 gün

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Ücretli Taşımacılık Teşvik Sistemi (UTTS) kapsamında gerekli donanımların kurulumu için son başvuru tarihinin 30 Nisan olduğunu hatırlatarak, yükümlülüklerin zamanında yerine getirilmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Don felaketinin fiyatlara henüz yansımadığını belirten CHP’li Gürer uyardı: Yurttaşın cebini asıl ağustosta vuracak!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, meyve ve sebzelerin üzerine kabus gibi çöken don felaketinin fiyatlara henüz yansımadığına dikkat çekerek uyardı. Cumhuriyet’e konuşan Gürer, “İhracat azalacak ithalat artacak. Bu da tüketiciye daha yüksek fiyattan ürün gelecek demek. Bu yıl elmanın, kirazın yeni ürünlerinde fiyatı artar. Şu an hâlâ geçen yılın ürünlerini tüketiyoruz. Bu yıl ağustostan sonra sonra gıda enflasyonunda bahçe ürünlerine ilişkin önemli artışlar oluşur. Çünkü ürün olmayacağı gibi stokta da ürün kalmayacak. Daha donun etkisiyle oluşan fiyat artışları gerçekleşmedi” dedi.

Emtia piyasalarında ‘tarife iyimserliği’ etkisi

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikasının etkisi sürerken, ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye’de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

Avustralya hükümetinden ücretsiz sağlık yardım hattı

Avustralya’nın İşçi Partisi hükümeti, 3 Mayıs’ta yapılacak genel seçimleri kazanması halinde, hayat pahalılığının temel sorun olacağı ülkenin evrensel sağlık sistemini ücretsiz tıbbi danışma hattı ve tele sağlık hizmetiyle güçlendirme sözü verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir