Hükümetten doğum izni açıklaması: Binlerce kişiyi ilgilendiriyor
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Nüfus Politikaları Toplantısı Gerçekleştirildi
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen toplantıya başkanlık eden Cevdet Yılmaz, nüfus politikalarının öneminin altını çizdi. Yılmaz, bu politikaların sadece demografik değil, aynı zamanda ülkenin geleceği için stratejik bir konu olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla kurulan Nüfus Politikaları Kurulu, Türkiye’nin demografik yapısındaki sorunlara çözüm arayarak uzun vadeli stratejiler geliştirmek amacıyla faaliyete geçti.
- Kurul Adalet, Aile ve Sosyal Hizmetler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor, Hazine ve Maliye, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık Bakanlıkları ile Diyanet İşleri Başkanı, İletişim Başkanı, Strateji ve Bütçe Başkanı ve Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı gibi önemli isimlerden oluşmaktadır.
- Kurul, gerektiğinde özel sektör temsilcileri, akademisyenler, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarını da toplantılara davet edecek.
Kurul Çalışmalarına 6 Ayda Bir Devam Edecek
Cevdet Yılmaz, kurulun çalışmalarının 6 aylık periyotlarla devam edeceğini belirtti. Politikaların ve eylem planlarının düzenli olarak güncellenip takip edileceğinin altını çizdi. İlk toplantıda demografik yapıdaki değişimler ile aile ve gençlik fonu gibi konular ele alınarak yol haritası çizilecektir.
Doğurganlık Hızı ve Nüfus Oranları
2023 yılında Türkiye’de doğurganlık hızının 1,51’e düştüğüne dikkat çeken Yılmaz, bu durumun nüfusun yenilenme seviyesini tehlikeye attığını belirtti. Ayrıca, 65 yaş ve üzeri nüfus oranının arttığına da değindi.
Evlenme yaşının yükseldiği, boşanma oranlarının arttığı ve yalnız yaşayan bireylerin sayısının çoğaldığını belirten Yılmaz, Türkiye’nin doğurganlık hızındaki azalmayla başa çıkabilmek için kapsamlı politika değişikliklerine ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Çocuk Sahibi Olan Ailelere Teşvikler
Nüfus Politikaları Kurulu’nun doğurganlık oranlarını artırmaya yönelik stratejiler geliştirme kararlılığından bahseden Yılmaz, bu stratejiler arasında doğum yardımları, aile destek fonları, genç çiftlere maddi teşvikler, sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi ve çocuk bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması gibi konuların yer aldığını açıkladı.
Nüfus Projeksiyonları ve Gelecek Öngörüleri
2050’ye kadar nüfusun 93 milyon 775 bin kişiye çıkacağı ancak 2100’de 76 milyon 799 kişiye düşeceği öngörülen Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal yapısının dönüşeceği belirtildi. Bu durumda aile yapısının korunmasına yönelik tedbirler ve politikaların geliştirileceği vurgulandı.
Yılmaz, “Çocuklarla yeşeren bir aile” anlayışıyla sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi ve güçlü aile yapılarının oluşturulmasının hedeflendiğini ifade etti. Küresel tehditler ve toplumsal değişimlere karşı aile yapısını korumak adına eğitim, kültür ve iletişim politikalarının oluşturulacağını belirtti.